keskiviikko 4. lokakuuta 2023


TULISYDÄN  
Maissi Erkon kiihkeä elämä. Reetta Hänninen, Otava 2022

Yhteiskunnallisen lukupiirin syksyn kirjana oli ”Tulisydän – Maissi Erkon kiihkeä elämä”.

Maissi Erkko, s.Holländer, 4.6.1872-1.9.1936

Kirja alkaa kiinnostavasti Maissin lapsuuden maisemista Seilin saarelta, johon kirjassa usein palattiin. Vaikka kirja on elämänkerta, kertoohan se merkittävästä yhteiskunnallisesta vaikuttajasta ja naiskagaalin perustajasta, niin se on toisaalta myös kaunokirjallinen teos, joka kuvaa mielenkiintoisesti ja jännittävästi itsenäisen Suomen syntyaikoja ja henkilöitä, jotka olivat tuolloin maamme tärkeimpiä poliittisia vaikuttajia.  Samoin kerronta siitä, miten Maissi ja Eero Erkko tapasivat, kihlautuivat nopeasti ja tutustuivat paremmin toisiinsa kirjeenvaihdon välityksellä oli kuin hienosta viihderomaanista.

Poliittisesti epävakaat ajat veivät perheen maanpakoon Yhdysvaltoihin v.1903. Kiinnostavaa olikin lukea, miten tuohon aikaan Amerikka oli kultamaa, johon Erkotkin helposti solahtivat. Eero Erkko perusti Kaiku –nimisen lehden ja Maissi sisusti kotia ja hoiti miehensä liiketoimien kirjanpidon. Surullista oli lukea miten Maissille oli vaikeaa luovuttaa päätösvalta pojalle puolison kuoleman jälkeen, Eljas Erkon näkemykset lehden johtamisesta ja sen sisällöstä poikkesivat äidin mielipiteistä.  Lohtua Maissin elämään toivat Eljaksen lapset Aatos ja Patricia, joka erityisesti oli isoäidin suosiossa. 

Tulisydän avaa naisnäkökulmasta Suomen kohtalonvuosia sortovuosista kansalaissodan kautta itsenäisen Suomen aikaan. Se on myös kuvaus naiskagaaleista, joihin kuului myös Tekla Hultin, jonka valitsimme seuraavaksi lukupiirin kirjaksi.

Tulisydämessä on hieno kuvitus ja kirjailija käyttänyt runsaasti lähdeaineistoa, joista viitteet lukujen lopussa.

Ristiinassa 3.10.2023

Aija Rasimus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti