maanantai 7. marraskuuta 2022

Raija Oranen Iso. Otava 2022

 

Kuvakooste Raija Suominen. 
Lukupiiri kokoontui Tarjan luona Haukivuorella, siksi koosteessa on kuva Kyyvedeltä.

Ihastuin kirjaan heti alussa, sillä Raija Oranen kertoo raikkaasti nuoren miehen kasvamisesta ja kehittymisestä. Teksti on sujuvaa, ja juoni etenee. Mielenkiintoista on myös seurata Suomen itsenäistymistä ja teollistumista rikkaan suvun edustajan näkökulmasta.

Gustaf Adolf Serlachius perusti vuonna 1868 puuhiomon Mänttään. Konserni tunnetaan nykyään nimeltä Metsä Group. Mäntässä tehdään edelleen pehmopaperia, jota kaupasta löytyy esimerkiksi nimeltä Serla ja Lambi. G.A. Serlachius kuoli vuonna 1901. Yhtiö oli taloudellisissa vaikeuksissa ja rahoittajat pitivät valtaa. Yhtiöstä tehtiin osakeyhtiö, vähitellen G.A.:n veljenpojasta Göstasta tuli suurin osakkeenomistaja. Vuorineuvos Göstä Serlachius toimi toimitusjohtajana alkoi 1903, ja päättyi 1942, kun hän kuoli.

Kirjaa lukiessa muistui mieleen parin vuoden takainen vierailu Mäntän kuvataideviikoille ja Serlachius museo – Göstaan, joka sijaitsee Joeniemen kartanossa. Siellä ovat Gösta Serlachiuksen hankkimat taulut ja taideteokset. Ne, joista kerrotaan Isossa. Taideteokset kiinnostavat nyt uudella tapaa, joten uusi vierailu Mäntään pitää tehdä. Museon kokoelman ytimen muodostavat Suomen taiteen kultakauden merkkiteokset. Kokoelmiin kuuluu myös vanhaa eurooppalaista taidetta 1400 – 1700 –luvuilta. Joennimen kartanon yhteyteen on rakennettu 2014 puurakenteinen paviljonki, jossa on esillä nykytaidetta. Tietysti hämmästeltiin nykytaidetta myös Pekilossa taideviikkojen pääpaikassa, mutta viime vierailulla jäi katsomatta Serlachius museo –Gustaf. Sen näyttelyt liittyvät paperiteollisuuden historiaan. Sekin kiinnostaa nyt uudella tapaa. Kiitos Raija Orasen Ison!

Helena Kauppinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti